“Ik ben niet op de wereld gezet om onzichtbaar te zijn, ik ben niet geboren om genegeerd te worden, ik heb niet het leven gekregen om van iemand anders te zijn, ik ben van mijzelf.”

The Girl Declaration, verzameling van dromen en wensen van meer dan 500 meisjes ter input op de post-2015 agenda inbreng op de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Elk kind moet naar school kunnen. Dat is onze droom. Ook als er sprake is van oorlog, discriminatie of extreme armoede; niets mag de verzelfstandiging van kinderen in de weg staan! BRAC gelooft in de kracht van jonge vrouwen. BRAC’s zo genaamde ‘Empowerment and Livelihood of Adolescent (ELA) programma’s zijn er op gericht om de spiraal van armoede te doorbreken en jonge meiden te versterken via bijvoorbeeld trainingen in leiderschap, onderwijs en financiële ondersteuning. Deze programma’s hebben wereldwijd al meer dan 300.000 adolescenten (waarvan het grote merendeel vrouwelijk) bereikt.

Onze Aanpak

Thuishaven

Thuishaven
Om je te ontwikkelen moet er een plek zijn waar je je thuis voelt. Voor jonge meiden van 13 tot 21 jaar is er zo’n plek. De meidenclubs van BRAC bieden een veilige plek om even weg te zijn uit de alledaagse druk van het huishouden en het gezinsleven. Bij de meidenclub kunnen de meiden trainingen volgen over omgaan met geld, over relaties en seksualiteit en over gezond leven. Bovendien zorgen activiteiten als muziek, spel en dans voor ontspanning en het ontstaan van hechte vriendschappen.

Safe spaces

Ondernemerschap

Ondernemerschap
Het ontwikkelen van ondernemerschap stelt jonge meiden in staat zelf de regie te nemen over hun leven. Daarom stimuleert BRAC ondernemerschap bij jonge meiden door middel van trainingen en kleine leningen. De combinatie van een echte lening en daarbij behorende begeleiding geeft jonge meiden de kans om op een veilige manier te leren om met geld om te gaan.

Economic empowerment

Vaardigheden om verder te komen

Vaardigheden om verder te komen
Oudere meiden in de BRAC meidenclubs hebben toegang tot uitgebreide vormen van microkrediet om daadwerkelijk een eigen onderneming te kunnen starten. Uit onderzoek in Oeganda blijkt dat de deelneemsters een grotere kans hebben op betaald werk dan vrouwen die er niet aan deelnamen.

Life skills

Samenwerking

Werken aan een eigen onderneming

BRAC in Liberia en Mineke Foundation hebben de handen ineen geslagen en leiden jonge vrouwen op in een vak waarmee zij hun eigen inkomen kunnen verdienen. De jonge vrouwen tussen de 15-25 jaar worden in 3 maanden tijd opgeleid in zeep maken, bakken, catering en in het kappersvak. Van de eerste lichting van 50 afgestudeerden startten 14 al tijdens de training een bedrijfje. In Liberia, waar 80% van de jonge beroepsbevolking werkloos is, maakt een vakopleiding en kans op inkomen een groot verschil. Lees verder.

Uitgelicht

BRAC Skills programme

Model van leerlingenwezen uitkomst voor jeugdwerkloosheid

BRAC heeft in Bangladesh een model van leerlingenwezen geïntroduceerd dat twee vliegen in een klap slaat. Het lost de crisis onder jongeren op die vaardigheden en kennis missen voor een betaalde baan. En daarnaast verkleint het Bangladesh’ afhankelijkheid van geschoolde beroepskrachten uit buurlanden. Lees meer >

noeline314x200

‘When you educate a woman, you educate the country.’

Noeline is mentor van een van BRAC’s Empowerment and Livelihood for Adolescents (ELA) clubs, de zogenaamde meidenclubs in Oeganda. Jongere meisjes worden geïnformeerd over seksuele en reproductieve gezondheid, de basisprincipes van omgaan met geld en leren de vaardigheden die ze nodig hebben om in een kleine onderneming te werken. Voor de oudere meisjes bieden deze clubs ook toegang tot micro krediet om hen te helpen bij het opstarten van hun eigen onderneming.
Bekijk de video >

Minder tienerzwangerschappen in Sierra Leone

Minder tienerzwangerschappen in Sierra Leone

Tienerzwangerschappen leiden vaak tot een vicieuze cirkel van armoede. Jonge meiden die zwanger raken zijn minder gewild op de arbeidsmarkt en raken financieel afhankelijk. BRAC’s meidenprogramma biedt jonge meiden een veilige plek om zich te ontwikkelen en vaardigheden te leren. Door samen met leeftijdsgenoten te praten over relaties, gezond leven en omgaan met geld raken tienermeiden minder snel zwanger.
Bekijk de video >

BRAC en Nike Foundation werken samen

BRAC en Nike Foundation werken samen

BRAC is een groot voorstander van Nike’s inititatief The Girl Effect. Deze campagne richt zich op het wereldwijd versterken van de rol van meisjes om armoede te doorbreken. BRAC is de grootste verspreider van dit initiatief en heeft de The Girl Effect naar Sierra Leone, Liberia, Uganda en Tanzania gebracht.
Lees meer >

 

Onze Impact

De karate meiden van BRAC

In de buitenwijken van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, krijgt een groep meiden les in karate. Maak kennis met deze meiden en ontdek hoe karate hen heeft verder geholpen.

Meer weten?

Lees de Factsheet over BRAC’s meidenprogramma’s. Deze factsheet wordt tweemaal per jaar geüpdate, zodat u altijd de meest recente informatie tot uw beschikking heeft.

Lees de Factsheet