“In veel landen heerst de veronderstelling dat welvaart een vereiste is om in onderwijs te kunnen investeren. Ik ben van mening dat ze in onderwijs moeten investeren om een welvarend land te worden.”

Sir Fazle Abed, BRAC-oprichter en voorzitter

Elk kind moet naar school kunnen. Dat is onze droom. Ook als er sprake is van oorlog, discriminatie of extreme armoede; niets mag onderwijs aan kinderen in de weg staan! Met onderwijsprogramma’s in zes landen en meer dan 900.000 kinderen op onze basisscholen, heeft BRAC inmiddels het grootste seculiere, partuciliere onderwijssysteem ter wereld. Deze scholen geven leerlingen een kans die anders buiten de boot zouden vallen. Zo geeft BRAC hen een tweede kans om hun potentieel tot volle wasdom te laten komen.

Onze aanpak

Scholen

Scholen

De BRAC-scholen werken zo goed omdat ze zo zijn ingericht dat ze beantwoorden aan de behoefte en situatie van het dorp of de wijk waar ze staan. Deze innovatieve scholen kosten weinig, maar hebben des te meer impact. Zelfs op plekken die lastig te bereiken zijn, slaagt BRAC er in om kleine scholen op te richten (soms zelfs bestaand uit één lokaal en bemand door één docent). Zo hoeven kinderen niet ver te lopen naar school.

Schools

Docenten

Docenten

Ervaren docentes afkomstig uit het dorp of de wijk worden opgeleid in BRAC’s kindgerichte methode die kritisch nadenken bevordert. BRAC verzorgt gratis onderwijs, dat ook nog eens flexibel is. Dit laatste zorgt ervoor dat de kinderen toch nog thuis kunnen helpen (dit is vaak de reden dat kinderen voortijdig van reguliere scholen worden gehaald).

Teachers

Succes gegarandeerd

Succes gegarandeerd

Op het niveau van zowel peuter, kleuter als schoolkind bereid BRAC de scholieren voor op het vervolgonderwijs. Er wordt niet alleen een academische basis gelegd, maar er is ook aandacht voor de emotionele en fysische ontwikkeling die nodig zijn om verder te komen. Het levende bewijs dat het BRAC-model werkt, zijn het miljoen kinderen waarvan in de afgelopen vier jaar maar liefst 99% met succes doorstroomden naar vervolgonderwijs.

Tools

Samenwerking

Uitgelicht

Drijvende scholen in Bangladesh en de Filippijnen

Drijvende scholen in Bangladesh en de Filippijnen

Als kinderen niet naar school toe kunnen komen, komt de school naar hen toe! Vanuit die gedachte brengt BRAC basisonderwijs naar gebieden die jaarlijks enkele maanden te kampen hebben met overstromingen. Dit doen we door bootscholen uit te laten varen om docenten en scholieren op te pikken en af te zetten bij de dichtstbijzijnde school. En het mooie is: je wordt weer thuisgebracht!
Lees meer >

Onderwijs in het afgelegen binnenland van Oeganda

Onderwijs in het afgelegen binnenland van Oeganda

In Karamoja, een afgelegen gebied in het Noorden van Oeganda, heeft BRAC een programma voor kleuters opgezet. Vanuit het ELA-programma worden adolescenten opgeleid tot kleuterjuf. BRAC is een van de weinige organisaties die erin geslaagd is door te dringen tot deze door de burgeroorlog geplaagde regio.
Bekijk de video >

BRAC en Lego Foundation werken samen

BRAC en Lego Foundation werken samen

Recent hebben BRAC en de LEGO Foundation hun nieuwe partnerschap aangekondigd. De komende vijf jaar gaan ze in Bangladesh, Tanzania en Oeganda ‘play labs’ en ‘play spaces’ oprichten. Onderzoek (door BRAC University’s eigen Institute for Educational Development) moet uitwijzen hoe leren door te spelen de ontwikkeling van kinderen stimuleert.
Lees meer >

 

Onze Impact

Second Chance Education for Disadvantaged Children in ARMM, Philippines

Even binnenkijken

Kom even binnenkijken in een van onze BRAC-scholen om een idee te krijgen van hoe het er op zo’n school aan toegaat. Shireen heet je welkom op de BRAC-school in Karachi, Pakistan. Shireen legt uit hoe haar leven veranderd is sinds ze docent werd op een basisschool. Ook ontmoet je een paar van haar meest hard-werkende studenten. Zo inspirerend!

Meer weten?

Lees de Factsheet Education. Deze factsheet wordt tweemaal per jaar geüpdate, zodat u altijd de meest recente informatie tot uw beschikking heeft.

Lees de Factsheet