“In de beginjaren van BRAC, konden veel vrouwen met wie we nu werken de eindjes slechts met moeite aan elkaar knopen. Zij konden slechts dromen van 5000 Bengaalse thaka (ongeveer 100 dollar) om een koe van te kopen. BRAC heeft toen kredietgroepen opgericht in de dorpen. Daardoor verhielpen we twee van de grootste obstakels van armen om de regie over hun leven te nemen, namelijk een gebrek aan middelen en een gebrek aan solidariteit binnen de gemeenschap.”

Sir Fazle Abed, BRAC-oprichter en voorzitter

BRAC gelooft dat duurzame armoedebestrijding zowel uit economische als sociale ontwikkeling bestaat. Microkredieten passen daarom goed bij BRAC’s holistische visie die wil bijdragen aan het opbouwen van bestaanszekerheid, het groeien van consumptie en het verbeteren van de toegang tot sociale voorzieningen.

Sinds de lancering van microkredieten in 1974, is BRAC uitgegroeid tot een van ‘s werelds grootste aanbieders van financiële diensten voor de armen. Op innovatieve, inclusieve en klantgerichte manieren gebruikt BRAC de ruim 40 jaar expertise voor het ontwerpen, testen en aanpassen van leningen en spaarsystemen aan de behoeften van deelnemers. Inmiddels hebben 4,8 miljoen mensen leningen ontvangen voor een totaalbedrag van 1,9 miljard dollar. Deze leningen hebben zij geïnvesteerd in eigen bedrijfjes, in hun families of voor de dorpsgemeenschap.

Onze Aanpak

Microkrediet vermenigvuldigt

Microkrediet vermenigvuldigt

‘Microkrediet vermenigvuldigt’ is een term die voor het eerst door BRAC is gebruikt en gaat over het principe dat de impact van microkrediet vermenigvuldigd wordt wanneer dit samen met ontwikkelingsprogramma’s wordt ingezet. Armoede verschilt per situatie en de omvang van problemen kunnen per geval verschillen. Door de jarenlange expertise van BRAC, komt BRAC met unieke oplossingen op maat voor gemarginaliseerde groepen.

Microfinance, Multiplied

Producten en diensten van BRAC’s microkrediet

Producten en diensten van BRAC’s microkrediet

BRAC biedt verschillende spaar- en leenproducten aan die zijn afgestemd op de behoeften van deelnemers. Zo zijn er landloze boeren, arme vrouwen, jongvolwassenen, migranten en kleine ondernemers die spaar- en leenproducten op maat krijgen. De leningen en spaarplannen worden aangevuld met trainingen zodat de deelnemers goed geïnformeerd de juiste keuzes kunnen maken.

Microfinance Products & Services

Extra kansen voor vrouwen

Extra kansen voor vrouwen

Wereldwijd zijn er veel vrouwen die geen toegang hebben tot financiële producten. Zij kunnen bijvoorbeeld geen leningen krijgen of een bankrekening openen. Dit beperkt hen om zelfstandig keuzes te kunnen maken en om te kunnen bijdragen aan het familie inkomen. Bovendien wijst onderzoek uit dat geld in handen van vrouwen vaker wordt geïnvesteerd in familiezaken zoals voeding of onderwijs. Daarom verleent BRAC kredieten en spaarsystemen aan vrouwen, zonder dat zij daarvoor iets in onderpand moeten geven, wat bij gangbare kredieten wel vaak het geval is. De financiële diensten van BRAC worden verleend via dorpsorganisaties die bestaan uit 15 tot 40 vrouwen. De dorpsorganisaties komen regelmatig bijeen waarbij een BRAC medewerker extra uitleg geeft. Deze bijeenkomsten bieden niet alleen een uitgelezen kans om de financiële vaardigheden van vrouwen te vergroten, maar bieden ook ruimte om meer te horen over andere programma’s van BRAC en bijvoorbeeld de rechten van vrouwen en meisjes.

Empowering Women

Uitgelicht

smart-certificate-314x200

Brac’s microfinancieringsprogramma bekroond met de Smart Certificering

BRAC’s microfinancieringsprogramma in Bangladesh heeft het Smart Certificaat ontvangen voor transparante bedrijfsvoering, eerlijke en respectvolle behandeling van klanten, betaalbare dienstverlening en preventie van overmatige schuldenlast. Met het certificaat voldoet BRAC aan de strenge, internationaal overeengekomen regelgeving voor financiële bescherming van haar cliënten.
Lees meer >

bKash

bKash, de mobiele geldverstrekker

bKash is de snelst groeiende mobiele geldverstrekker ter wereld. bKash is een gemeenschappelijke onderneming van BRAC en Money in Motion. Door mobiele financiële diensten te introduceren, krijgen mensen die tot dan toe slechts toegang hadden tot de informele economie, voor het eerst toegang tot een complete range aan financiële producten. Het uiteindelijke doel van bKash? Iedereen toegang geven tot de wereldeconomie (oftewel: wereldwijde financiële inclusie). Met meer dan 100.000 verkoopagenten in verschillende gemeenschappen heeft bKash op dit moment meer dan 17 miljoen lidmaatschappen!
Lees meer >

microfinance_story_02

Bankieren voor de armsten

De uitgaven van arme mensen zijn niet veel anders dan uitgaven van rijken. Families moeten elke dag gevoed worden en er moet gespaard worden voor grote uitgaven, zoals de opleiding van de kinderen, het bouwen van een huis of het betalen van een bruiloft. Maar wie arm is, heeft vaak een klein en onzeker inkomen. Daarom ondersteunt BRAC de armsten om beter te kunnen bankieren.
Lees meer >

 

Onze Impact

Winnie, het meisje van de ijzerwinkel

Bekijk hier het verhaal van Winnie Namugenyi uit Oeganda, die dankzij microkrediet en training van BRAC haar zware baan als bakstenenbakker kon opgeven om een ijzerwinkel te starten. En met succes! Dankzij haar winkel is ze in staat om haar familie te onderhouden.

Meer weten?

Lees de Factsheet Microfinance. Deze factsheet wordt tweemaal per jaar geüpdate, zodat u altijd de meest recente informatie tot uw beschikking heeft.

Lees de Factsheet