“Het is ongelooflijk dat één van de belangrijkste levenslessen zo simpel en zo menselijk is: de kracht van hoop.”

Nick Kristof, The New York Times

BRAC gelooft in de Graduation approach voor de allerarmsten. In plaats van een snelle, tijdelijke oplossing aan te dragen, helpt BRAC deze meest kwetsbare groepen om zelf steeds een stapje verder uit de armoede te komen, totdat ze uiteindelijk promoveren (graduation) tot een situatie waarin ze zichzelf staande kunnen houden. De ‘graduation approach’ bestaat concreet uit een wekelijkse financiële bijdrage, trainingen in technische en sociale vaardigheden, scholing over financiën en sparen, medische hulp en het ontvangen van een een geit of koe. Onderzoekers van de Universiteit van Yale en de Universiteit van Massachusetts hebben aangetoond dat dit model de meest kwetsbare groepen daadwerkelijk helpt om zich binnen twee jaar te onttrekken aan extreme armoede. BRAC streeft ernaar deze aanpak in te zetten voor ten minste 1 miljoen extra mensen. BRAC wil dit doen door het programma direct te implementeren, maar ook om leiderschap te tonen in de internationale gemeenschap, het verspreiden van kennis, belangenbehartiging en het verlenen van technische bijstand aan partners.

Onze Aanpak

De allerarmsten

De allerarmsten

De ‘graduation approach’ richt zich op een specifieke doelgroep van de armen: de allerarmsten. Vaak zijn dit vrouwen die helemaal onderaan de economische ladder staan en van minder dan 1,60 € per dag moeten rondkomen. Zij kunnen amper de eindjes aan elkaar knopen, zijn vaak ondervoed en doen niet actief mee in hun gemeenschap.

ultrapoor_thumb_01

Een tijdgebonden aanpak

Een tijdgebonden aanpak

De ‘graduation approach’ is een bewezen interventie die bestaat uit zeven onderdelen, uitgevoerd over een tijdsbestek van 2 jaar. De gemeenschap wordt gevraagd om samen met een facilitator van BRAC in kaart te brengen wie de aller-kwetsbaarsten zijn in hun gemeenschap. Deze mensen worden vervolgens uitgekozen om aan het project mee te doen. In het project worden deelnemers elke week bezocht door een coach waarbij ze getraind worden in sociale vaardigheden en in het beheren van geld. Deelnemers ontvangen wekelijks een bijdrage voor voedsel, medische hulp en ze ontvangen bij wijze van startkapitaal een koe of een geit. Bovendien worden de deelnemers van het project opgenomen in de gemeenschap om er voor te zorgen dat zij zorg en aandacht blijven ontvangen. Door dit proces helpt BRAC deelnemers om te gaan geloven in hun eigen potentieel en zich te onttrekken aan de meest extreme vormen van armoede.

ultrapoor_thumb_02

Bewezen succes

Bewezen succes

Sinds het testen van deze aanpak in de jaren ’90 in Bangladesh heeft BRAC deze aanpak steeds verder ontwikkeld. De aanpak wordt ingezet omdat het echt bijdraagt aan het opbouwen van een bestaan voor de allerarmsten. Onderzoek uitgevoerd in Bangladesh toont aan dat 95% van de deelnemers nog tot zeker drie jaar na afronding van het programma uit de extreme armoede zijn gekomen. Lees ook de inspirerende verhalen van vrouwen wereldwijd die aan het programma hebben deelgenomen.

ultrapoor_thumb_03

Uitgelicht

Ultrapoor

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers zijn telkens op zoek naar de meest effectieve vorm van armoedebestrijding, vooral met betrekking tot de 1,2 miljard mensen op aarde die moeten leven van minder dan 1,25 dollar per dag. Wat werkt en wat werkt niet? Banerjee en een team van andere wetenschappers komen met bemoedigende resultaten uit een reeks onderzoeken onder meer dan 11.000 huishoudens in Ethiopië, Ghana, Honduras, India, Pakistan en Peru. Read more

ultrapoor_story_02

De kracht van hoop

Nick Kristof, journalist van The New York Times verbaast zich over de kracht van hoop. Hij schrijft dat sentimentele gevoelens hem wat wantrouwend deden staan ten opzichte van hulp. Wat helpt? Kristof komt met een verrassende conclusie, die armoede  en de oplossingen daarvan in een heel ander daglicht zetten. Read more

ultrapoor_story_03

Uitstijgen boven extreme armoede

Omhoog klimmen uit armoede kost de armen veel meer vaardigheden en wilskracht dan anderen. Zelfs de meest succesvolle formules lijken niet overal aan te sluiten in verschillende situaties met verschillende soorten mensen. Daarom wijst The Economist, BRAC’s ‘graduation approach’ aan als unieke manier om armoede wél effectief te bestrijden.
Read more

 

Onze Impact

De weg naar voorspoed

Maak kennis met Romena, één van de deelnemers in BRAC’s programma voor de meest kwetsbare groepen in Rangpur, Bangladesh. Door haar deelname aan het programma was ze in staat om haar leven te veranderen en zich te onttrekken aan extreme armoede.

Meer weten?

Lees de Factsheet Targeting the Ultra-Poor. Factsheet

Lees de verhalen van vrouwen die zich een weg banen uit extreme armoede. Verhalen