Sheepa

 

Maak kennis met Sheepa Hafiza, één van BRAC’s medewerkers op het gebied van vrouwenrechten. Sheepa heeft een grote glimlach waardoor je je meteen op je gemak voelt. Inmiddels heeft Sheepa meer dan 24 jaar voor BRAC gewerkt en heeft ze er haar levensmissie van gemaakt om op te komen voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor vrouwen. Ze zegt: “ik woon in een land van 155 miljoen inwoners. De meerderheid van de inwoners leven in zware omstandigheden. Daarom voel ik het als mijn roeping om mijn leven voor hen in te zetten.”

Ze vertelt: “In Bangladesh is de dominantie van mannen in de samenleving diep geworteld. In de beginjaren van BRAC was het werken aan gelijkheid en rechtvaardigheid voor vrouwen zowel binnen de organisatie als ook in de dorpen één van de grootste uitdagingen.” Sheepa was gedreven om niet alleen vrouwen in kleine dorpen in Bangladesh in hun kracht te zetten, maar ook de vrouwen werkzaam binnen BRAC. Daarom richtte ze een platform op voor alle medewerkers van BRAC om hun ideeën en ervaringen rondom gender gelijkheid te bespreken. Deze plek hielp om taboes te doorbreken en de stem van vrouwen te laten horen binnen BRAC. Bovendien versterkte het het werk van BRAC in de lokale gemeenschappen.

Sheepa

 

Inmiddels heeft de Gender Justice afdeling meer dan 90.000 vrouwen, meisjes, mannen en jongens geholpen om huiselijk geweld, kindhuwelijken en misbruik te melden. Bovendien zet de Gender Justice afdeling zich in voor de lobby van vrouwenrechten op nationaal beleidsniveau.

Om ervoor te zorgen dat de rechten van vrouwen ook gewaarborgd zijn in de toekomst, heeft Sheepa een leidende rol bij de eerste interactieve app in Bangladesh, waarbij vrouwen en meisjes uit alle uithoeken van het land, vragen kunnen stellen over hun rechten en hun gezondheid. Ook kunnen ze vormen van seksueel geweld en misbruik melden. De jonge vrouwen worden binnen een uur beantwoord en doorverwezen naar de dichtstbijzijnde instantie om hen verder te helpen.

Het doel van de Gender Justice afdeling is om elke vrouw en elk meisje in Bangladesh te bereiken.