Samenwerking BRAC en Villagepump voor schoon drinkwater in Cox’s Bazar

Samenwerking BRAC en Villagepump voor schoon drinkwater in Cox’s Bazar

Twee waterzuiveringsapparaten op zonne-energie leveren schoon drinkwater voor 2000 bewoners in Rajapalong in het gebied van Cox’s Bazar. Het Nederlandse bedrijf Villagepump en BRAC werken hierin nauw samen.

Door de komst van meer dan 900.000 Rohingya vluchtelingen uit Myanmar in het gebied is het oppervlaktewater sterk vervuild geraakt waardoor cholera en diarree op de loer liggen. Mohammed Juma, teamleider, WASH, BRAC: “Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede gezondheid en welzijn is schoon drinkwater. De grote voordelen van Villagepump is dat ze op zonne-energie werkt en geen chemicaliën maar ultrafiltratie gebruikt. Het sterk vervuilde oppervlaktewater wordt snel gezuiverd van bacteriën, virussen en alle niet-opgeloste deeltjes. Rond elke pomp profiteren rond 60 huishoudens van schoon drinkwater elk moment van de dag.” De apparaten leveren 500 liter schoon drinkwater per uur. BRAC wordt verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de apparaten.

BRAC werkt al jaren samen met de gemeenschappen in Cox’ s Bazar op het gebied van onderwijs, landbouw, water & sanitatie en microkredieten. Hiermee bereikt zij 80.000 mensen. Cox’s Bazar is een van de armste en meest kwetsbare gebieden van Bangladesh, waar 17% van de mensen in extreme armoede leeft, vergeleken met het nationale gemiddelde van 12,9%. Met de komst van de vluchtelingen uit Myanmar in dat gebied – nu zo’n twee jaar geleden – bleek BRAC in staat snel hulp te bieden. Met programma’s op het gebied van onderwijs, gezondheid, vaktrainingen, voedsel en onderdak bereikt BRAC ruim 400.000 vluchtelingen in de kampen. 

 

terug naar nieuws