LEGO Foundation maakt spel en traumaverwerking voor kindvluchtelingen mogelijk

Ryan Donnell / Sesame Workshop

LEGO Foundation maakt spel en traumaverwerking voor kindvluchtelingen mogelijk

De LEGO Foundation doneert 90 miljoen euro aan kinderen in vluchtelingenkampen in Bangladesh en Syrië voor spel, leren en traumaverwerking. Sesame Workshop, de non profit organisatie van Sesamstraat, ontwikkelt samen met BRAC en het Internationale Rode Kruis speciale programma’s in de kampen en biedt deze kinderen de kans via spel en interactie met de wereldwijd geliefde Sesamstraat Muppets te leren, te verwerken en sterk te worden.

“Kinderen gebruiken spelen als een schild, zelfs als het een paar uur duurt, om het trauma te overwinnen dat ze hebben doorstaan, gelukkige herinneringen te creëren en nieuwe vrienden te maken,” aldus Erum Mariam, directeur van het BRAC Institute of Educational Development.  “Met ondersteuning van de LEGO Foundation en in samenwerking met Sesame Workshop, kunnen we ons Play Lab-model opschalen om kinderen uit zowel vluchtelingen- als gastgemeenschappen de kansen te geven om te spelen en te leren die cruciaal zijn voor hun gezonde ontwikkeling.” BRAC wil uiteindelijk 70% van de Rohingya-kindvluchtelingen (ongeveer 120.000 kinderen) bereiken, evenals een aanzienlijk deel van de bijna 800.000 kinderen die in de omliggende gemeenschappen van de kampen in Bangladesh wonen. Met de donatie kan BRAC haar Play Lab-model opschalen, met 500 nieuwe centra.

Royhinga Refugee Camp, Cox’s Bazar, Bangladesh Photographer: Ryan Donnell

 

De omvang van de wereldwijde vluchtelingencrisis is duizelingwekkend – vandaag zijn wereldwijd 68,5 miljoen mensen ontheemd. Onder hen zijn 25 miljoen vluchtelingen, van wie de helft kinderen zijn. Aangezien vluchtelingen voor een gemiddelde van 10 jaar geen vaste woonplek hebben,betekent dit dat miljoenen jonge kinderen een groot deel van hun jeugd doorbrengen in een vluchtelingenkamp. Hierdoor hebben ze maar weinig mogelijkheden om zich fysiek en sociaal en emotioneel ontwikkelen.

“Onderzoek toont aan dat spelen niet alleen van vitaal belang is voor de psychische, emotionele en cognitieve gezondheid en ontwikkeling van kinderen, maar het stimuleert ook de veerkracht die ze nodig hebben om tegenspoed te overwinnen en aan hun toekomst te kunnen bouwen. Vroege traumatische ervaringen hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen en vormen de basis voor al het toekomstige leren, gedrag en gezondheid. Door play-based leren aan kinderen in een crisis aan te bieden, kunnen we helpen om de nadelige effecten op lange termijn van vluchten  en trauma verminderen, Uiteindelijk geeft dit een generatie van vluchtelingen kinderen een weg vooruit, ” zegt John Goodwin, CEO van LEGO Foundation.

De LEGO-donatie aan Sesame Workshop betekent dat nieuwe Sesamstraat video’s, verhalenboeken, games, puzzels met in de hoofdrol de Muppets ontwikkeld worden. Met deze speelmaterialen wordt de relatie en communicatie tussen kinderen en hun verzorgers bevorderd en de ontwikkelingsbehoeften en veerkracht voor kinderen van 0-6 jaar gestimuleerd. Veel van de nieuwe inhoud van Sesamstraat video’s zal geanimeerd worden en vooral non-verbaal zijn zodat het inspeelt op de behoeften van ontheemde kinderen, ongeacht waar zij wonen of welke taal zij spreken.

New York University’s Global TIES for Children is geselecteerd als de onafhankelijke evaluatiepartner voor het programma en zal het programma evalueren.

terug naar nieuws