Het basisonderwijs in Bangladesh gaat digitaal!

Het basisonderwijs in Bangladesh gaat digitaal!

Binnen een paar jaar krijgen in Bangladesh alle 20 miljoen scholieren in de basisschoolleeftijd toegang tot interactieve multimediacontent. Het complete schoolprogramma is dan digitaal beschikbaar voor alle schoolkinderen. Op 15 februari lanceerde Premier Sheikh Hasina deze nieuwe digitale content. “Om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen, hebben we deze nieuwe interactieve multimediacontent ontwikkeld die straks toegankelijk moet zijn tot in de verste uithoeken van ons land”, aldus de premier.

Het nieuwe digitale materiaal is ontwikkeld in navolging van het success van het door BRAC ontwikkelde materiaal voor het voortgezet onderwijs. De multimediacontent voor het basisonderwijs is ontwikkeld door BRAC en Save the Children en is gefinancieerd door de overheid van Bangladesh. Toegang tot het materiaal kunnen de kinderen krijgen op de computers die de overheid op publieke scholen installeert. Momenteel zijn er al 1500 digitale klaslokalen. Daarnaast is de content ook toegankelijk op alle soorten digitale apparaten (waaronder tablets).

De onderwijzers en onderwijzeressen worden getraind voor het gebruik van de digitale content. Maar natuurlijk ontvangen ze ook training in het gebruik van multimediaprojectors en de verschillende digitale apparaten.

Volgens de minister van ICT, Zunaid Ahmed Palak, is deze aanpak bedoeld om onderwijs interessanter en leuker te maken voor kinderen. Tot nu toe zijn er 1500 multimedia-klaslokalen, maar het is de bedoeling dat er in 2021 maar liefst 65.000 scholen zijn die werken met de digitale content. “Zo creëren we samen een digitaal Bangladesh”, aldus Minister Palak.

BRAC-voorzitter Sir Fazle Hasan Abed feliciteerde de regering met de lancering van de multimediacontent. Abed wees erop dat BRAC vanaf haar eerste begin altijd de nadruk heeft gelegd op onderwijs: “Wij zijn in 2005 gestart met ons project voor Leren met computers om technologische ontwikkelingen te introduceren in de onderwijssector. Wij waarderen het dat de regering heeft willen leren van de ervaringen die wij hebben opgedaan en dat ze het nu landelijk invoert. Het zal de toekomst van het onderwijs volledig veranderen.

Bekijk hier de promovideo: https://www.youtube.com/watch?v=uuUPOMlO4Qs
De interactieve multimediacontent is hier te vinden: http://digitalcontent.ictd.gov.bd/ (bengaals – Google Translate)
Meer weten over BRAC’s onderwijsprogramma? Kijk op http://education.brac.net/
Bekijk hier de lancering terug: http://www.brac.net/live

terug naar nieuws