BRAC is sinds de oprichting in Bangladesh in 1972, uitgegroeid tot een internationale organisatie die onder de naam BRAC International vanuit Nederland opereert en in 11 andere landen in Afrika en Azië werkt.

Stichting BRAC International heeft een Raad van Toezicht en een Bestuur. De leden worden gekozen uit vooraanstaande personen met een goede reputatie op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling, zakendoen of hun beroep, die zich persoonlijk voor het bestrijden van armoede hebben ingezet. Momenteel telt de Raad van Toezicht tien en het Bestuur vijf leden.

Raad van Toezicht van Stichting BRAC International

Sir Fazle Abed

Sir Fazle Hasan Abed

Voorzitter

Sir Fazle werd in 1936 in Bangladesh geboren. Hij studeerde aan de universiteiten van Dhaka en Glasgow. In zijn dertiger jaren was hij accountant en werkte als manager bij Shell Oil toen in 1971 de bevrijdingsoorlog in Bangladesh uitbrak. De oorlog maakte diepe indruk op hem en gaf een compleet nieuwe wending aan zijn leven. Hij gaf zijn baan op, verhuisde naar Londen en wijdde zich aan de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh. Daar hielp hij mee een campagne genaamd “Help Bangladesh” op te zetten om de bewustwording over de oorlog te vergroten en geld in te zamelen.

Toen de oorlog voorbij was, keerde hij terug naar het nieuwe onafhankelijke Bangladesh, waar een economische puinhoop heerste. Miljoenen vluchtelingen die tijdens de oorlog hun toevlucht tot India hadden gezocht, keerden terug. Zij hadden dringend hulp en opvang nodig. Op dat moment richtte hij BRAC op om de terugkerende vluchtelingen in een afgelegen gebied in het Noordoosten van Bangladesh op te vangen. Zijn beleid was erop gericht de armen te leren het heft in eigen hand te nemen en hun leven te verbeteren. De primaire doelstellingen van BRAC waren dus vermindering van de armoede en versterking van de positie van de armen. Onder zijn leiderschap groeide BRAC in slechts vier decennia uit tot de grootste ontwikkelingsorganisatie ter wereld wat betreft omvang en diversiteit van de verleende hulp.

Sir Fazle heeft talrijke nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn prestaties als leider van BRAC, waaronder de World Food Prize (2015), WISE Prize (2011),de Conrad Hilton Foundation Humanitarian Award (2009), de David Rockefeller Bridging Leadership Award (2008), de Inaugural Clinton Global Citizen Award (2007), de Henry R. Kravis Prize in Leadership (2007), de Palli Karma Sahayak Foundation (PKSF) Award for Lifetime Achievement in Social Development and Poverty Alleviation (2007), de Gates Award for Global Health (2004), de UNDP MahbubulHaq Award for Outstanding Contribution in Human Development (2004), de Schwab Foundation Social Entrepreneurship Award (2002), de Olof Palme Award (2001), de UNICEF Maurice Pate Award (1992) en de Ramon Magsaysay Award for Community Leadership (1980).

Hij wordt tevens door Ashoka tot een van de “groten der aarde” gerekend en is medeoprichter van de prestigieuze Global Academy for Social Entrepreneurship. In 2010 werd hij door Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, benoemd tot lid van de Eminent Persons Group for the Least Developed Countries. Sir Fazle heeft verscheidene eredoctoraten ontvangen, waaronder doctor in de menswetenschappen van de Universiteit van Yale in 2007, doctor in de rechten van de Universiteit van Columbia in 2008, doctor in de letteren van de Universiteit van Oxford and doctor in de menswetenschappen van de Rikkyo Universiteit in Japan in 2009, doctor in de rechten van de Universiteit van Bath in 2010, en doctor in de rechten van de Universiteit van Manchester in 2012. In februari 2010 werd hij door de Britse Kroon benoemd tot Knight Commander of the Most Distinguished Order of St. Michael and St. George (KCMG) als erkenning voor zijn inspanningen om de armoede in Bangladesh en wereldwijd terug te dringen.

dr-mushtaque-chowdhury

Dr. Mushtaque Chowdhury

Dr. Chowdhury is de vice-voorzitter van BRAC. Hij is ook de adviseur van de oprichter. Daarvoor was hij de interim-directeur van BRAC, oprichter en directeur van de afdeling onderzoek en evaluatie en oprichter en decaan van de James P. Grant School of Public Health aan BRAC Universiteit

Hij is ook een professor volksgezondheid aan de Mailman School of Public Health van de Columbia University, New York. Tijdens 2009-2012 werkte hij als senior adviseur van de Rockefeller Foundation, gevestigd in Bangkok, Thailand. Hij diende ook als een MacArthur Fellow aan de Harvard University. Dr. Chowdhury is een van de oprichters van de Bangladesh Education Watch and Bangladesh Health Watch, twee maatschappelijke toezichthoudende organisaties op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Hij zit in de raad van bestuur en commissies van diverse organisaties en initiatieven, met inbegrip van de internationale raad van bestuur van het Centrum voor Duurzame Internationale Ontwikkeling aan de Universiteit van Aberdeen. Dr. Chowdhury was coördinator van de Millennium Task Force van de VN voor de gezondheidszorg voor moeders en kinderen, opgericht door de voormalige secretaris-generaal Kofi Annan.

Hij is een co-ontvanger van de ‘Innovator of the Year 2006 ” award van de Marriott Business School van de Brigham Young University in de Verenigde Staten. In 2008 ontving hij ook de PESON oration medal van de van Perinatal Society in Nepal. Hij heeft brede interesse in ontwikkeling, met name op het gebied van onderwijs, volksgezondheid, de uitroeiing van armoede en milieu. Dr. Chowdhury heeft boeken gepubliceerd en meer dan 150 artikelen in geaccrediteerde internationale tijdschriften, waaronder het International Journal on Education, de Lancet, de Social Science & Medicine, de Scientific American en de New England Journal of Medicine. Dr. Chowdhury behaalde een doctoraat aan de London School of Hygiene en Tropical Medicine, een MSc aan de London School of Economics en een BA aan de universiteit in Dhaka.

dr-muhammad-musa

Dr. Muhammad Musa

Dr. Musa is de uitvoerend directeur van BRAC. Hij heeft een uitgebreide achtergrond in het leiden van de humanitaire, sociale ontwikkelings- en gezondheidsorganisaties bij internationale en cross culturele instellingen. Hij is arts en gezondheidsspecialist en heeft een gespecialiseerde opleiding in voeding voor moeder en kind, en rampenbestrijding.

Voordat hij bij BRAC begon, werkte hij 32 jaar bij CARE International waarvan 20 jaar in Ethiopië, Oeganda, Soedan, Tanzania, Thailand, India, Bangladesh en de regio Azië als Senior International Management Professional. Hij heeft jarenlange ervaring in strategisch leiderschap, bestuursmanagement, het managen van de uitvoering van grootschalige operaties en humanitaire en sociale ontwikkelingsprogramma’s. Hij is gespecialiseerd in people management, de ontwikkeling van leiderschap, het oplossen van conflicten, en organisatorisch verandermanagement. Hij heeft ook een bewezen track record in doeltreffend extern relatiebeheer, marketing, branding, communicatie en fondsenwerving voor humanitaire en ontwikkelingsprojecten. Hij was een succesvolle professional in het samenbrengen van benaderingen in de filantropie  ondernemingen  waarmee hij duurzame ontwikkelingsprogramma’s creëerde voor het bereiken van invloed op grote schaal. Professioneel gezien, staat hij bekend om het leiden van complexe organisatorische veranderingsprocessen in multiculturele omgevingen. Hij staat ook bekend vanwege zijn unieke vermogen om jonge professionals aan te trekken en te ontwikkelen tot humanitaire en sociale ontwikkelingshulpleiders. Internationaal is hij een erkend senior management trainer en ervaren coach.

sylvia-borren

Sylvia Borren

Mevrouw Sylvia Borren was tot september 2016 directeur van Greenpeace Nederland. Ze is ook de voorzitter van EEN, de Nederlandse tak van de Global Call for Action against Poverty (GCAP).

Voorheen was ze lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken van de Nederlandse regering (als vicevoorzitter van de COS, de Commissie Ontwikkelingssamenwerking). Ze bekleedde tevens de functie van voorzitter van een programma met de mondiale vakbond Education International en Oxfam Novib om het opzetten van kwaliteitsopleidingen voor informele en formele docenten in ontwikkelingslanden te versnellen, inclusief het opstellen van een competentieprofiel en een lesprogramma over levensvaardigheden. Ze was ook lid van de International Women’s Commission for a just and sustainable peace in Israel en Palestina. In 2006 schreef zij samen met componist/dirigent Peter Maissan het “Poverty Requiem (Afscheid van de armoede)”.

In 1994 trad mevrouw Borren bij Novib in dienst als Directeur Projecten en van 1999 tot januari 2008 was zij directeur van Oxfam Novib, onderdeel van Oxfam International. Ze was ook lid van de Raad van Toezicht van Altrecht, een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg. En medeoprichter van burgerinitiatieven zoals de Nieuwe Dialoog (een breed platform van maatschappelijke organisaties) en het NSF (Nederlands Sociaal Forum).

Daarvoor werkte ze als opvoedkundige op het gebied van gezondheid en als consultant en trainer voor De Beuk. Ze was een actieve vrijwilliger in de Nederlandse en internationale feminisme en LGBTI bewegingen. Ze heeft een BA in Onderwijs en Godsdienstwetenschappen en een MA in Onderwijs van de Canterbury University.

debapriya-bhattacharya

Debapriya Bhattacharya

Dr. Bhattacharya is macro-econoom, analist van het overheidsbeleid en Distinguished Fellow van het Centre for Policy Dialogue (CPD). Van 1999 tot 2007 was hij de eerste directeur van het CPD. Hij was ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Bangladesh bij de WHO, het VN-kantoor en andere internationale organisaties in Genève (2007-2009). Tevens was hij de secretaris-generaal van de UNCTAD (2009-2010) en coördinator van de minst ontwikkelde landen groep (MOL) binnen de VN in Genève. Dr. Bhattacharya bekleedde gedurende drie achtereenvolgende termijnen ook de functie van algemeen secretaris van de Bangladesh Economic Association.

Hij was lid van de Adviescommissie Macro-economisch Beleid van het ministerie van Financiën, de hervormingscommissie van de bankensector, het ministerie van Energie en Minerale Hulpbronnen en het nationale comité voor de Visie 2020 van het kabinet van de minister-president, Directeur bij de Janata Bank en vele andere voorname kantoren in Bangladesh. Namens de internationale ontwikkelingsorganisaties, heeft hij in het buitenland opdrachten uitgevoerd, onder meer in Nepal, China, Mongolië, Bulgarije, Costa Rica, Tanzania en Sri Lanka. Hij is een lid van de global agenda council van het World Economic Forum en voorzitter van twee wereldwijde initiatieven, de LDC IV Monitor, een partnerschap om de uitvoering van het Istanbul actieprogramma voor de minst ontwikkelde landen te beoordelen, en de Southern Voice on Post-MDG International Development Goals, een netwerk van 48 denktanks uit Afrika, Latijns-Amerika en Zuid-Azië.

Hij is gepromoveerd (economie) aan het Plechanov-Instituut voor Nationale Economie in Moskou en deed zijn postdoctoraal onderzoek bij het Queen Elizabeth House in Oxford. Dr. Bhattacharya was gastdocent aan verschillende universiteiten, waaronder UNU-INTECH (Maastricht), Universiteit van Manchester en IDE (Tokio). Hij is regionale uitgever van de Oxford Development Studies, lid van de redactie van South Asian Studies in Colombo en Trade Insights in Kathmandu.

shabana-azmi

Shabana Azmi

Mevrouw Azmi is een internationaal vermaard actrice die zitting had in het Indiase parlement en binnen de VN de functie van Goodwill Ambassadeur bekleedde. Ze is op dit moment de SAARC Goodwill Ambassadeur voor HIV / AIDS. Ze is een toegewijde sociaal activist, die onvermoeibaar werkt voor de rechten van de sloppenwijkbewoners, vrouwen en kinderen.

In 2012, mevrouw Azmi was de ontvanger van de prestigieuze Padma Bhushan, de derde hoogste civiele onderscheiding gegeven door de regering van India. Ze ontving ook de Gandhi International Peace Prize 2006, en nam daarmee als eerste Indiase deze prestigieuze prijs in ontvangst in het Lagerhuis in Londen. Ze ontving de prestigieuze Crystal Award op het World Economic Forum in 2006 voor het bereiken van uitstekende resultaten op het gebied van cultuur. In 1989 ontving ze de International Human Rights Award, samen met Moeder Theresa.

In een carrière van 35 jaar, heeft mevrouw Azmi in meer dan 140 films gespeeld en volgens de wereldberoemde filmmaker Satyajit Ray “is ze India’s beste drama actrice”. Ze is ook de winnaar van diverse nationale awards voor Beste Actrice in India. Ze won de Beste Actrice Award op het Chicago Film Festival for Fire, en de Taormina Arte voor Patang en Phnom Penh for Libaas.

shafiq-ul-hassan-quais

Shafiq ul Hassan (Quais)

De heer Hassan is zakenman en sinds 1986 betrokken bij de verkoop van in Bangladesh gemaakte kleding aan Europa. Hij is directeur van Echo Sourcing Ltd UK en Echotex Ltd Bangladesh. Echo Sourcing werd in 2003 door New Look Retailers Ltd UK gekozen tot leverancier van het jaar en Echotex ontving in 2010 zowel de Nationale Milieuprijs van Bangladesh als de Milieuprijs van MCCI. Echotex werd ook bekroond met de CSR 2010 prijs, werd CSR en Kleding Leverancier van het Jaar in 2011 en de beste Kleding Leverancier en Leverancier van het Jaar in alle categorieën in 2012, allemaal door Sainsbury plc.

Hij is de mede-oprichter van Children’s Hope, opgericht in 2000, die zich inzet voor onderwijs voor de kinderen uit de sloppenwijken in Dhaka, Bangladesh. De organisatie levert ook de gezondheidszorg aan de gesponsorde kinderen en hun gezin, en geeft voeding, microkrediet, zorgt voor een duurzaam levensonderhoud, ontwikkelingsprogramma’s voor de gemeenschap en een handicap support center.

De heer Hassan behaalde zijn bachelordiploma van de City University in Londen en zijn postgraduaat van Aston University in Birmingham.

parveen-mahmud-fca

Parveen Mahmud FCA

Mevrouw Mahmud is de algemeen directeur van de Grameen Telecom Trust, die Social Business activiteiten faciliteert voor het scheppen van werkgelegenheid bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken en armoedebestrijding. Ze is een registeraccountant en een medelid van het Institute of Chartered Accountants van Bangladesh (ICAB). Mevrouw Mahmud heeft in haar professionele loopbaan uiteenlopende functies bekleed en langere tijd bij nationale en internationale ontwikkelingsorganisaties gewerkt.

Mevrouw Mahmud begon haar carrière bij BRAC en was adjunct-directeur van Palli Karma-Sahayak Foundation (PKSF), een overkoepelende financieringsinstelling die microkredieten verstrekt om de armoede te bestrijden. Ze was partner bij ACNABIN, Chartered Accountants. In 2011 was ze de eerste vrouwelijke voorzitter van ICAB. Ze is tevens het eerste vrouwelijke bestuurslid van de South Asian Federation of Accountants (SAFA), een overkoepelende beroepsorganisatie voor accountants van de SAARC. Mevrouw Mahmud maakte deel uit van de Consultative Group on Social Indicators van de UNCTAD/ISAR. Ze zit in diverse besturen en was voorzitter van de Acid Survivors Foundation.

irene-z-khan

Irene Z. Khan

Mevrouw Khan, deskundige op het gebied van internationaal recht en voorvechter van mensenrechten, is directeur-generaal van de International Development Law Organisation (IDLO), een intergouvernementele organisatie die regeringen en burgers handvatten biedt om wetten en instellingen te hervormen om vrede, gerechtigheid en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

 

Tussen 2001 en 2009 was mevrouw Khan secretaris-generaal van Amnesty International. Voordat zij bij Amnesty International in dienst kwam, werkte zij 21 jaar voor de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties op het hoofdkantoor in Genève en in het veld.

Ze is rector van de Salford Universiteit (VK) en zit in het bestuur van verscheidene internationale organisaties, waaronder Save the Children International, de Mary Robinson Foundation for Climate Justice en het Centre for Economic and Social Rights. Mevrouw Khan heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder in 2006 de Vredesprijs van Sydney voor haar werk met betrekking tot vrouwenrechten. In 2011 werd zij verkozen tot ambtenaar van het jaar (UK Asian Award). Ze studeerde rechten aan de Universiteit van Manchester en de Harvard Law School. Haar boek, The Unheard Truth: Poverty and Human Rights, is in zeven talen vertaald (in het Nederlands: Een ongehoorde waarheid: armoede en mensenrechten).

Fawzia Rasheed

Dr. Fawzia Rasheed begon als wetenschapper op het gebied van medisch onderzoek alvorens zij overstapte naar programma- en beleidsontwikkeling.

Ze heeft als beleidsadviseur gewerkt aan de ministeries van Volksgezondheid in 16 ontwikkelingslanden, was senior beleidsadviseur voor UNAIDS, WHO, The Global Fund, Africa Progress Panel en de Kofi Annan Foundation, en als consultant voor diverse nationale en internationale NGO’s. Dr. Rasheed ontwikkelde strategieën, nationale plannen, projecten en programma’s, in concept modellen voor het bestuur en zamelde geld in om ideeën uit te voeren.

Ze faciliteert nationale en internationale samenwerkingsverbanden tussen overheden, NGO’s, academische en for-profit sectoren, evenals web-based informatie en de netwerkbijeenkomsten. Ze heeft ook bestuursmodellen, institutionele en programma prioriteiten en budgetten beoordeeld en herschreven.

In de afgelopen jaren, heeft Dr. Rasheed gewerkt aan bredere ontwikkelingsthema’s, van hervormingsverkiezingen (Kofi Annan Foundation) tot transparantie-initiatieven. Momenteel werkt ze aan de beoordelingsstrategieën op het gebied van gezondheid binnen de Aga Khan Development Network (Pakistan, Kenia, Tanzania en Oeganda). Ze neemt ook deel aan het Technical Review Panel For Amplify Change, en is ‘vriend’ van de Peace Parks Foundation.

 Bestuur Stichting BRAC International

Faruque Ahmed

Faruque Ahmed

Faruque Ahmed is uitvoerend directeur van Stichting BRAC International. Voorheen was hij werkzaam als manager van BRAC International. Hij is tevens lid van de Executive Management Committee, die namens de organisatie besluiten neemt. Daarvoor was hij tien jaar leider van het BRAC-gezondheidsprogramma en leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de gezondheidsstrategie voor BRAC International. Hij heeft veel ervaring met de uitvoering van doeltreffende gezondheidsprojecten, samen met regeringen, andere ngo’s en de private sector. Voordat hij in dienst trad bij BRAC, werkte de heer Ahmed voor het Team Gezondheid, Voeding en Bevolking van de Wereldbank in Bangladesh als hoofd van de afdeling Operations. Hij startte zijn loopbaan als onderzoeks- en planningsfunctionaris in 1976 en werkte vervolgens voor het ministerie van Gezondheid en Gezinswelzijn. De heer Ahmed is lid van de werkgroep Bangladesh Health Watch – een maatschappelijk initiatief en lid van de Civil Society Consultative Group on Health, Nutrition and Population van de Wereldbank. Voorheen vertegenwoordigde hij maatschappelijke organisaties binnen het bestuur van de GAVI Alliance. De heer Ahmed behaalde een master Gezondheidswetenschappen aan de John Hopkins Universiteit en een master Economie aan de Universiteit van Dhaka.


Saif Md Imran Siddique

De heer Siddique is Financieel Directeur van BRAC International. Tot januari 2016 was hij hoofd van de Afdeling Financiële Planning en Analyse bij Total Access Communication PCL (DTAC) in Bangkok. Daarvoor bekleedde hij de functie van Manager en Hoofd Financiële Planning en Begroting van Robi Axiata Ltd. in Bangladesh, een leidende aanbieder van mobiele telefonie.

De heer Siddique begon zijn loopbaan bij Grameenphone Ltd. in 2001 en na een korte studie onderbreking, hervatte hij in 2004 zijn werk bij Grameenphone. In negen jaar tijd had hij verschillende functies en nam als manager en Hoofd van de afdeling Business Performance Reporting afscheid.

Mr Siddique brengt een bron aan leiderschapservaring vanuit de telecommunicatie sector met zich mee, met name op het gebied van planning, budgettering, rapportage en impact analyse. De heer Siddique heeft een MBA van Indiana University of Pennsylvania en een BBA van North South University in Dhaka, Bangladesh.

Jalaluddin Ahmed

De heer Ahmed is aangesteld als Regio Directeur Azië van BRAC International. Hij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van landen programma’s, gericht op sectorplannen, mobilisatie van middelen, en de kwaliteit van de programma’s.

De heer Ahmed heeft meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van ontwikkelingssamenwerking onder andere in programma’s als gezondheid, microfinanciering, onderwijs, landbouw en versterking van de positie van vrouwen. Hij kwam in 1980 bij BRAC in dienst op de afdeling Onderzoek en Evaluatie. Sindsdien heeft hij verschillende functies bekleed waaronder Associate Director bij BRAC International, Associate Director van BRAC gezondheidsprogramma, landendirecteur van Afghanistan en Pakistan..

De heer Jalaluddin Ahmed voltooide zijn MSc in Community Health van de London School of Tropical Medicine (LSHTM), University of London, UK en volgde het gecertificeerde programma Managing Health van de Harvard School of Public Health (HSPH) in Boston. Daarvoor studeerde hij Economie aan de Universiteit van Chittagong. Hij is ook een lid van de Public Health Association in Bangladesh.

Shameran Abed

De heer Abed geeft leiding aan BRAC’s microfinancierings programma dat meer dan vijf miljoen klanten bedient en waarin meer dan USD 1 miljard omgaat. Hij is ook lid van de Raden van Bestuur van bKash, een dochteronderneming van BRAC Bank, en de Delta BRAC Housing Finance Corporation. Daarnaast zit hij in de Stuurgroep Microfinance Network en het World Economic Forum Financial Inclusion Steering Committee. Voordat hij bij BRAC kwam, werkte de heer Abed als journalist en schreef over politieke kwesties.

De heer Abed is als jurist opgeleid en is door de Honourable Society of Lincoln’s Inn in London benoemd als advocaat. Hij haalde zijn bachelor aan de Universiteit van Hamilton in de Verenigde Staten, met als hoofdvakken economie een politieke wetenschappen.

Lamia Rashid

Mevrouw Rashid is de Regio Directeur Afrika van BRAC International. Zij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van nationale programma’s, gericht op sectorplannen, mobilisatie van middelen en de kwaliteit van de programma’s.

Voorheen was mevrouw Rashid landendirecteur van Action Against Hunger in Bangladesh. Daarvoor was zij de associate director van BRAC International, waar ze verantwoordelijk was voor strategieontwikkeling van de BRAC International landen. Ook gaf zij leiding aan grootschalige programma’s in de landen en tussen de landen. Ze identificeerde kansen voor fondsenwerving, business development en partnerschappen op het niveau van de BRAC International landen en de regio’s.

Mevrouw Rashid werkt al meer dan 22 jaar in de internationale samenwerking in  verschillende landen en organisaties in Azië en Afrika waaronder Save the Children en de Wereldbank. Haar expertise ligt op het gebied van programmamanagement, strategieontwikkeling, technische ondersteuning en beleidsanalyse. Ze heeft een masters in Development Studies van de London School of Economics.

Download Akte van Oprichting Stichting BRAC International

Download Statutenwijziging december 2016 Stichting BRAC International